Immunprofylakse, vacciner og sera
Forfatter: Professor, dyrlæge ph.d. Lars Erik Larsen, Københavns Universitet.
Revideret: 5. december 2023.
Vacciner og immunisering
Specifik forebyggelse mod infektiøse sygdomme kan opnås ved passiv eller aktiv immunisering.
Passiv immunisering
Passiv immunisering, dvs. overførelse af allerede udviklede antistoffer fra et immuniseret til et modtageligt dyr, giver en øjeblikkelig, men kortvarig beskyttelse. Antistofferne kan gives enten som ufraktioneret antiserum eller som immunoglobulin f.eks. i form af råmælks- eller valleprodukter.
Antistoffer af denne type kaldes for polyklonale, idet antistofferne er rettet mod flere forskellige determinanter (epitoper) på antigenet. Monoklonale antistoffer er antistoffer, som er rettet mod en enkelt epitop. Monoklonale antistoffer produceres i cellekulturer og koncentrationen af antistof er så lav, at en opkoncentrering/oprensning er nødvendig. I øjeblikket er der dog kun begrænset terapeutisk anvendelse af monoklonale antistoffer i husdyrbruget og ingen er registreret til anvendelse i Danmark.
Plasma produkter og immunglobuliner fremstilles ved oprensning af antiserum, immunglobulinpræparationer anvendes kun i ringe grad inden for veterinærmedicinen, men der er produkter på markedet
Aktiv immunisering
Den proces, hvorved et dyrs immunforsvar aktiveres ved tilførsel af et antigen fra et infektiøst agens, kaldes vaccination. Formålet med vaccination er som oftest at forebygge en infektiøs sygdom, der er nærliggende risiko for at et dyr eller dets nyfødte afkom vil blive udsat for. Et andet formål kan være at opnå mildere og mindre tabsvoldende sygdomsforløb. Vaccination er et hjælpemiddel til at skabe balance mellem mikroorganisme og vært.
Ved aktiv immunisering tilføres dyret et antigen, og dyret stimuleres derved til dannelse af humoralt og/eller cellemedieret immunsvar. Den aktive immunisering udvikles relativt langsomt i forhold til den direkte tilførsel af antistoffer ved passiv immunisering. Den største fordel ved aktiv immunisering er, at det medfører dannelse af hukommelse (memory cells), som giver en længerevarende beskyttelse og et hurtigere sekundært immunsvar ved gentagen applikation af antigenet (boostereffekt).
Anvendelse af fæces til immunisering af søer og grise (fæces immunisering) med henblik på at soen skal udvikle immunitet mod eventuelle patogener der findes i fæces, kan betragtes som aktiv immunisering, men denne praksis er i henhold til Lægemiddelstyrelsen ikke tilladt i Danmark.
Vaccinetyper
De vaccinetyper, der anvendes til aktiv immunisering, kan overordnet inddeles i:
1) Levende vacciner
- svækkede mikroorganisme-vacciner
- deletions-vacciner
- recombinant-vacciner
- vektor-vacciner
2) Inaktiverede vacciner
- dræbte helcelle-vacciner
- proteiner, f.eks. toksoid-vacciner
- specifikke antigener, f.eks. ekstraktvacciner
- peptid-vacciner
- DNA-vacciner
- RNA-vacciner
“Levende”, modificerede eller attenuerede vacciner
“Levende” vacciner, kan fremkalde immunitet uden at give sygdom fordi de er blevet svækket (modificeret/attenueret). Denne immunitet efterligner den immunitet, der opstår efter sygdom fremkaldt af den relevante infektiøse agens. En yderligere fordel ved levende vaccine er, at der sker en opformering af mikroorganismer i de vaccinerede dyr. De levende vacciner kan medføre visse ulemper. På grund af opformeringen af de levende mikroorganismer vil de vaccinerede dyr kunne udskille disse, som kan optages af andre dyr, som igen kan udskille og overføre til andre dyr osv. Selv om en sådan cirkulation i en population ikke behøver at have konsekvenser i form af sygdom, kan man ikke se bort fra, at der kan opstå virulente mutationer (reversion til virulent form) eller sygdom hos dyr med et svækket immunsystem. Der er også risiko for at vaccinestammerne kan blandes enten med andre vaccinestammer eller feltvirus og danne nye “hybrid” virus.
Endvidere vil modificerede mikroorganismer i de levende vacciner kunne medføre en forbigående immunsuppression, som gør dyrene mere modtagelige for andre infektiøse agens.
Selv banale virusinfektioner kan udgøre en risiko for fostrene hos drægtige dyr. Det kan derfor generelt ikke anbefales at anvende levende vacciner til drægtige dyr.
Inaktiverede, “dræbte” vacciner
Ved anvendelse af “dræbte” vacciner er risikoen for kliniske symptomer på grund af vaccinen minimal i forhold til de “levende” vacciner, fordi der ikke sker opformering af de dræbte mikroorganismer i dyret.
Generelt er inaktiverede vacciner ikke så gode til at inducere cellemedieret eller lokal immunitet som levende vacciner. Der er ikke altid korrelation mellem antistofniveau og beskyttelse. Der er dog sket en stor udvikling indefor udvikling af de hjælpestoffer (adjuvanter), der anvendes i inaktiverede vacciner. Dette har betydet at mange nye inaktiverede vacciner har dokumenteret stimulering, også af det cellemedierede del af immunsystemet og dermed en længere virkning.
I Danmark foretrækker man så vidt muligt at anvende “dræbte” vacciner til produktionsdyr på grund af den potentielle risiko ved “levende” vacciner, specielt risikoen for at spredning af agens og risikoen for at vaccinen kunne indeholde andre levende agens.
I denne sammenhæng bør også nævnes, at et eksporterende landbrugsland som Danmark må se alvorligt på den risiko, der kan være ved, at vacciner eventuelt indeholder uønskede antigener, selv om de er inaktiverede. Antigenerne udgør ganske vist ikke nogen sygdomsrisiko, men de antistoffer, som dannes mod disse antigener, vil ikke altid kunne skelnes fra antistoffer dannet efter naturlig infektion. Påvisning af sådanne antistoffer i sera fra danske vaccinerede dyr kan således potentielt få store økonomiske konsekvenser.
Sammenligning af “levende” og “dræbte” vacciner
“Levende” vacciner | “Dræbte” vacciner |
Langvarig immunitet Kan revertere til virulens | Som regel kortvarig immunitet Ingen kliniske symptomer som følge af virus opformering |
Enkelt dosering | Boost nødvendig |
Adjuvans sjældent nødvendig | Adjuvans nødvendig |
Lille risiko for hypersensitivitet | Risiko for hypersensitivitet og lokale bivirkninger |
Holdbare i frysetørret tilstand: labile i opløst form | Lette at opbevare |
Risiko for kortvarig immunosuppression | Giver som regel ikke anledning til immunosuppression |
Autovacciner
Autovacciner er vacciner fremstillet på grundlag af antigener fra inficerede dyr i en besætning. Sygdomsproblemet skal være aktuelt og det infektiøse materiale stamme fra et sygt dyr. Autovacciner kan være meget effektive, fordi vaccinen kan indeholde netop de antigener, der er aktuelle i den pågældende besætning, men der er sjældent god dokumentation for autovacciners effekt, da der sjældent udføres kontrollerede forsøg med autovacciner.
Vaccinationsstrategi
Vaccination er primært en profylaktisk foranstaltning, der skal anvendes til sunde dyr, før sygdom indtræder. I angrebne besætninger kan vaccination i visse tilfælde være et hjælpemiddel til begrænsning af sygdomstab. Uanset dyreart vil tilrettelæggelsen af en rationel og effektiv vaccinationsstrategi kræve en række overvejelser:
- Hvilke sygdomme kan de pågældende dyrearter vaccineres imod?
- Hvilke af disse sygdomme er en aktuel risiko for dyret (besætningen), og som der altid bør vaccineres for?
- Er målgruppen de voksne dyr, ungdyrene eller de spæde dyr?
- Hvordan gennemføres vaccinationsplanen mest rationelt?
- Hvordan opbevares vaccinerne?
Opbevaring af vacciner
Opbevaring af vacciner skal ske efter fabrikantens anvisninger, men som generel regel gælder, at vacciner skal opbevares ved køletemperatur, dvs. 2°-8°C. De fleste vacciner tåler ikke frostgrader.
Anbrudte hætteglas skal benyttes inden for kort tid, tidsrummet varierer for de forskellige vacciner fra få timer til inden for samme arbejdsdag.
Holdbarhed
Den udløbsdato, vaccinen er mærket med, forudsætter, at vaccinen er opbevaret som angivet af producenten. Ofte er det en temperatur på mellem 2º-8ºC.
Returnering af ubrugt vaccine
Ubrugt vaccine tages ikke retur. Årsagen er, at opbevaringsforholdene vil være ukendte og at en eventuel smitterisiko efter omstændighederne ikke kan udelukkes.
Vaccinerester
I følge Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 299 af 30. april 1997 er vacciner at betragte som farligt affald.
Af bekendtgørelsens §54 fremgår det, at Kommunalbestyrelsen etablerer indsamlingsordninger i form af afhentningsordninger for farligt affald. Kommunalbestyrelsen skal etablere indsamlingsordninger for farligt affald fra private husholdninger og virksomheder, og borgere er forpligtet til at benytte ordningerne.