Fremmedlegemer hos hund og kat

Det er meget almindeligt, at hunde spiser ting (og fødevarer), de ikke burde. Dette kan nogle gange dette give dem problemer. Det er sjældnere hos katte, der har tendens til at være mere forsigtige med, hvad de kan finde på at spise. Omend fremmedlegemer ikke anses for at være en forgiftning, er der mange lighedspunkter i forhold til behandling (også differentialdiagnostisk) med forgiftninger.

Spiser et dyr et fremmedlegeme, er der en risiko for, at det kan sætte sig fast i mave-tarmkanalen. Dette kan ske hvor som helst i tarmsystemet; i munden, spiserøret eller maven. Og kommer det videre, kan fremmedlegemet blokere hele vejen gennem tyndtarmen, tyktarmen og til endetarmen.

Et fremmedlegeme i mundhulen/oesophagus giver sjældent anledning til kvælning hos hunde og katte. Visse brachycephale hunde kan dog godt blive kvalt.

Symptomer på fremmedlegeme

Symptomerne på indtag af et fremmedlegeme hos en hund eller kat kan variere afhængigt af typen og størrelsen af det indtagne objekt, hvor det sidder fast, og graden af skade det har forårsaget. Nogle almindelige symptomer, der kan indikere, at din hund eller kat har indtaget et fremmedlegeme, inkluderer:

  • Opkastning:
    Gentagen opkastning uden synlig årsag kan være et tegn på, at der er noget, der forhindrer passagen af mad i maven eller tarmene.

 

  • Nedsat eller manglende appetit:
    En pludselig afvisning af mad eller fuldstændig mangel på appetit kan være et tegn på ubehag eller smerte.

 

  • Mave-tarmproblemer:
    Diarré eller forstoppelse, især hvis det vedvarer, kan indikere problemer med fordøjelseskanalen.

 

  • Mavesmerter:
    Hunden kan vise tegn på mavesmerter, herunder ømhed ved berøring af maven.

 

  • Lethed i løbeture:
    En ændring i afføringen, herunder blod i afføringen eller sort afføring (teer-lignende), kan være tegn på indre blødninger.

 

  • Hoste eller kvælningslyde:
    Hvis et fremmedlegeme sidder fast i luftvejene, kan hunden hoste, gispe eller have problemer med at trække vejret.

 

  • Ændret Adfærd:
    Unormal adfærd, som nervøsitet, irritabilitet eller en pludselig tilbagetrukken opførsel, kan også indikere, at noget er galt.

 

  • Dårlig Ånde:
    En pludselig dårlig ånde kan være et tegn på, at der er noget, der forårsager problemer i munden eller svælget.

 

  • Feber:
    En forhøjet kropstemperatur kan indikere, at der er en infektion eller inflammation i kroppen som følge af et fremmedlegeme.

 

  • Sløvhed eller Svaghed:
    Hunden kan virke træt eller svag, hvilket kan skyldes smerte eller ubehag.

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne kan variere, og nogle gange viser hunden eller katten ikke tydelige tegn på ubehag.

Diagnose

Hvis en hund eller kat har ovenstående symptomer, er næste trin billeddiagnostik. Røntgenbilleder eller ultralydsscanning kan bruges, og det kan være nødvendigt med en mild beroligende eller fuld narkose for at bekræfte og lokalisere en eventuel blokering.

Behandling

Sidder fremmedlegemet i spiserør/ventrikel kan et emeticum gives og fremmedlegemet kommer op gennem spiserøret. Men det er vigtigt at spørge ind til hvilket fremmedlegeme det kan være.

Ved et skærende/penetrerende fremmedlegeme er emeticum ikke en mulighed.

Diagnosticeres et blokerende fremmedlegeme, vil man sædvanligvis skulle operere det ud. Dette gøres ved en eksplorativ laparotomi og så fjerne fremmedlegemet. I enkelte tilfælde er det muligt for at fjerne fremmedlegemet ved hjælp af et endoskop.

Prognose

Ikke god hvis der er tale om et fremmedlegeme som har penetreret tarmen.